Cumartesi, Haziran 02, 2007

Antilop Fileto mu Domatesli Turta mı?


Yine bir Cape Town hikayesi. Otelimize çok yakın olduğunu öğrendiğimiz "Savoy Cabbage" isimli bir lokantaya gitmek için sabırsızlanıyoruz. Neden mi? Efendim bu lokanta tomato tart diye bir şey yapıyor, bir rivayete göre New York Times tarafından "ölmeden önce yenilmesi gereken 10 şey" arasına girmiş. Rivayet diyorum, bu yazıyı yazmadan önce gazetenin sayfasında böyle bir bilgiye rastlamadım fakat bir sürü internet sitesinde ölmeden yiyin ibaresi var. Geyik nerede biz oradayız ilkesini şiar edinmiş bir çift olarak hemen rezervasyonumuzu yaptırdık. Resepsiyondaki kadın, 2 sokak dahi yürümemizi güvenli bulmuyor, başımıza bir iş gelirmiş. İstanbul çocuğuyuz biz diyoruz ama ısrarlar devam ediyor, taksi çağrılıyor. Bu mesafeye İstanbulda taksi çağırsan dayak yeme ihtimali çok yüksek diyeyim siz anlayın.

Taksi bizi lokantanın önünde bıraktı. Kapının önünde demir parmaklık var, zili çalıyoruz, garson geliyor tipimize bakıyor sonra kapıyı açıyor. Güvenlik konusunda resepsiyon görevlisini dinlediğimize seviniyoruz.

Garson bizi asma kata alıyor, fiyatlar makul, hemen meşhur domatesli turtayı söylüyoruz. Tam bir hayal kırıklığı !!!. Pınar'ın hazır milföy hamurunun üzerine, soyulmuş çanakkale domatesini oturttur, üzerine hafif zeytinyağı gezdirip fırına ver, yediğimize çok benzer bir şeyler yapabilirsiniz. Tabi haksızlık etmemek lazım, Cape Town'da sonbaharın son demleri yaşanıyordu, belki domates yeterince iyi değildir mevsimi olmadığından.

Moral bozmak yok diyoruz, zaten şarap menüsü muazzam, yemeye devam.  Bir tane antilop fileto istiyoruz. Neredeyse hiç pişmemiş, kendinizi antilopu parçalayıp yiyen vahşi bir hayvan gibi hissetmek için birebir. Bizim hoşumuza gidiyor yine de. Velhasıl, Güney Afrika'da yediğimiz diğer yemekleri düşününce "ölmeden önce yapmanız/yemeniz/okumanız/seyretmeniz gereken şeylere biraz daha mesafeli yaklaşmak gerektiği sonucuna vardık. Yine de yeterli vaktiniz varsa bir gece gidin derim, ölmeden önce yemeniz gereken şeyler var ne de olsa.